1 Ocak 2015 Perşembe

YENİ MİKROSKOP KANSERİ HÜCRE SEVİYESİNDE TESPİT EDEBİLİYOR

California Üniversitesinden araştırmacıların geliştirdiği yeni lens kullanmayan mikroskop, hücre seviyesinde kanser ve diğer hücre anormalliklerini tespit edebilecek. Yeni mikroskop, optik büyük ve pahalı olan diğer mikroskoplarla aynı doğrulukta çalışabiliyor.
İcat sayesinde doku, kan ve diğer biyomedikal örnekler üzerinde yapılan incelemelerde daha ucuz ve portatif teknolojiler kullanılmasını sağlayacak.
Özellikle şehirlerden uzak noktalarda çok sayıda örnek analizi yapılması gereken durumlarda çok kullanışlı olacağı düşünülüyor.
Mikroskop bilgisayarlı görüntüleme ve teşhis cihazı California Üniversitesinden Profesör Aydoğan Özcan'ın yöntemindeki laboratuvarda geliştirildi.
Özcan'ın laboratuvarında daha önce akıllı telefonları, gıda örneklerinde allerjen testi, suda ağır metal ve bakteri testi, kan örneklerinde hücre sayımı yapan ve Google Glass'ı teşhis için kullanmaya imkan sağlayan özel bir parça ve yazılım geliştirilmişti.
Lens kullanmayan mikroskop icadı dokuların 3 boyutlu görüntülenmesine imkan sağlayabilir bu da hastalıkları incelemek için çok önemli avantajlar sağlayacaktır.
Profesör Aydoğan Özcan, "Bu çalışmamız bir kilometre taşıdır. İlk defa lens kullanmayan mikroskopla doku örnekleri üç boyutlu olarak görüntüleniyor." dedi.
Cihaz lazer yada ışık yayan diyot kullanarak çalışıyor, cihazın içine yerleştirilen doku yada kan örneğini aydınlatıyor. Microchip üzerinde bulunan sensör dizisi -dijital kameralar ve cep telefonlarındaki kameralarda kullanılan chipin aynısı- ışıkla örnekte oluşan gölge şekillerini yakalıyor. Daha sonra yakaladığı bu şekilleri işleyerek hologram serisi şeklinde 3 boyutu görsele dönüştürüyor bu da tip uzmanlarına alan derinliği olan görüntüler sunuyor.
İcat gelişmekte olan ülkelerde yada ulaşımın zor olduğu noktalarda tıp uzmanlarının işine yarayacak ve hayat kurtaracak öneme sahip.
KAYNAK: http://www.bilimnedir.com/saglik/yeni-mikroskop-kanseri-hucre-seviyesinde-tespit-edebiliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder