28 Aralık 2014 Pazar

MASUM GÖRÜNEN FAKAT BAKTERİ YUVASI 5 NESNE!

Çoğu insan ellerini yıkamanın ne kadar önemli olduğunu kavramış durumda. İnsanlar genellikle mikrop ya da virüs barındırdıkları birşeye dokunduklarında ellerini yıkarken sabun kullanmaya özen göstermekte ya da el dezenfektanları kullanmakta. Fakat bazen dokunduğumuz şeylerin barındırdığı bakteri ve virüsleri de gözardı edebiliyoruz. Yani aslında günlük yaşamda çok da farkında olmadan enfeksiyon taşıyan şeylere dokunup hemen ardından elimizi yıkamayı ihmal ediyoruz. Bu yazıda aslında zararsız görünen fakat bakterilerle ve minik yaratıklarla kaplı olan 5 nesneyi okuyabilirsiniz.

  1. Su Sebili Tuşları
su sebili
Farkında olmadan dokunduğumuz su sebili tuşları aslında tam bir bakteri yuvası.Arizona üniversitesinden mikrobiyoloji profesörü Charles Gerba bakteriler konusunda uzman bir kişilik ve son zamanlarda yaptığı araştırmalarda su sebillerinin çok kullandığımız elimizle değil de az kullandığımız elimizle çalıştırılmasını öneriyor. Çünki elindeki araştırma verilerine bakılırsa su sebillerinin %23’ünde enfeksiyona yol açabilek 300 den fazla tehlikeli mikro-organizma ve yarısından daha azında da 100 den fazla mikro-organizma bulunuyor.

  1. Vites topuzu
vites topuzu
2010 da İngiltere’de Isla Wildcroft tarafından yaptırılan küçük bir deneyde her ailenin her gün temansta bulunabileceği 12 sıradan madde incelendi. Bunların içerisinde yalnızca 3 yıllık bir otomobilin vites topuzu da bulunuyordu. Vites topuzunda bulunan bakteriler ise bir hayli şaşırtıcıydı çünkü içlerinde ishalli hastalıklara ve ölümlere sebep olan  E. coli bakterisi ve Nozokomial ya da Hastane Enfeksiyo’na sebep olan Staphylococcus aureus bakterisi dahil birçok zararlı mikro-organizma bulunmaktaydı.

  1. Kalem
kalem
Kalem kılıçtan keskindir sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Virginia Üniversitesinden pediatri  profesörü Dr. J. Owen Hendley sayesinde bu sözün aslında ne kadar doğru olduğunu da anlamış olduk. Çünkü bir kalem binlerce mikro-organizmayı barındırıyor. Dr. J. Owen Hendley yaptığı araştırmalarda deney aynı otelde kalan insanların üzerinde yaptığı araştırmalarda aynı odada kalan insanların gribal enfeksiyon geçirdiğini gördü. Bunun sebebini araştırırken karşılaştığı sonuç ise bir hayli ilginçti. Odada kalıp da hasta olan insanların hepsi odadaki kaleme bir şekilde temans etmişlerdi. Hasta olmayanlar ise kaleme temans etmeyenlerdi.

  1. Sıvı Sabunlar
sıvı sabun
Evet yanlış okumadınız. Özellikle tuvalet çıkanların ellerini yıkamakta kullandığı umumi sıvı sabunların başlıklarında bulunan bakterilerden, elinizi sabunla yıkadıktan sonra bile tam olarak kurtulamazsınız. Arizona Üniversitesinden araştırmacıların sonuçlarına göre özellikle umuma açık yerlerdeki sıvı sabunların başlıkları ölümcül mikroorganizmalar taşıyorlar ve elinizi yıkamanız da bu organizmalardan kurtulmanız için yeterli değil. Tam bir paradoks değil mi? Elinizi yıkamaya çalışırken kirletiyorsunuz.

  1. Para
para
Özellikle Fast Food restoranlarında insanlar paralarını ödedikten sonra hemen yemeklerini yemeye koyulurlar. Fakat 2002 de yapılan bir araştırmaya göre paranın dış yüzeyinin %94 ü zararlı mikroorganizmalarla kaplı ve bunların içerisinde  E. coli, klebsiella, salmonella ve staphylococcus gibi insan sağlığına ciddi zarar verebilecek olanları da mevcut. Para üzerindeki bakteri miktarı o kadar ciddi boyutlarda ki araştırma verilerinde belirtildiğine göre günlük yaşamda elimize aldığımız paralarda, tuvalet fırçasından çok daha fazla bakteri bulunmakta.
 Kaynak: http://bilimfili.com/masum-gorunen-fakat-bakteri-yuvasi-5-nesne/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder